FysicoBalance

C.J.P. de Ridder

Specialisaties

 

Algemeen fysiotherapie :

De fysiotherapeut is de deskundige op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. 

De fysiotherapeut behandelt individuele of groepen patiënten en gaat resultaatgericht aan het werk, met de bedoeling om u zo snel en zo goed mogelijk weer op de been te helpen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen en lichamelijke situatie en mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen. De laatste jaren gaat veel aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg. Ook daarvoor kunt u terecht bij de fysiotherapeut. 

Oncologie fysiotherapie :

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Deskundigheid

  De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Door middel van een extra opleiding (2 jarige post-HBO of 4 jarige master) naast de reguliere fysiotherapieopleiding heeft hij/zij de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen zijn van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Tevens is de oncologiefysiotherapeut in staat om op adequate manier de oncologische patiënt te begeleiden  en te ondersteunen op psychosociaalvlak tijdens deze ingrijpende periode. Hij/zij heeft daarnaast de vaardigheden om goed met alle andere partijen, die betrokken zijn bij de behandeling van de oncologische patiënt, te communiceren.  

Oedeemfysiotherapie :

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

 Lymfoedeem

  Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. 


De behandeling van oedeem bestaat uit manuele lymfedrainage gecombineerd indien nodig met deep oscillation tecniek ; LPG endermologie ;lymfetaping ; fascietechnieken of zwachtelen. 


Podo posturaaltherapie :

Heeft u last van of pijn in uw nek, rug, schouders, heupen? Dan is podoposturale therapie misschien iets voor u. De podoposturaal therapeut corrigeert uw houding met dunne inlegzolen onder uw voeten. Of indien nodig met zolen die de voeten ondersteunen.

Het kan zijn dat u pijn heeft in een specifiek gewricht of spier omdat u verkeerd staat en beweegt.Zij bekijkt daarom de stand van uw hele lichaam in relatie met de stand van uw voeten om zo de mogelijke oorzaak van uw klacht op te zoeken. 


Aanmeten therapeutisch elastische kousen:

Voor patienten van FysicoBalance bestaat de mogelijkheid om therapeutisch elastische kousen ("steunkousen") aan te laten meten bij oedeemklachten van de arm of het been.Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.


Beweeg je Fit :

Beweeg je Fit is een beweegprogramma voor vrouwen die onder deskundige begeleiding hun conditie op peil willen houden of verbeteren tijdens of na de behandeling van borstkanker.Het hebben van lymfoedeem is geen probleem.

Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt er geoefend in kleine groepen. U traint uw conditie op cardioapparaten en u krijgt kracht -en coördinatie oefeningen.Het programma duurt 12 weken,er wordt twee keer per week een uur getraind

Bij de start van het programma,halverwege en aan het einde wordt de conditie getest.


Training bij oncologie : beweegprogramma oncologie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat trainen en oefenen wezenlijk bijdraagt aan het herstel van de oncologiepatiënt.In een kleine groep kan er onder deskundige begeleiding gewerkt worden aan het verbeteren van de conditie en eventuele klachten van het bewegingsapparaat die ontstaan zijn door de behandeling bij kanker.

De praktijk is aangesloten bij onconet     https://www.onconet.nu


  


 


 


 

 
E-mailen
Bellen
Map